Τρία σώματα, σε ρόλο μετρονόμου, συντονίζονται και αποκλίνουν, σε ένα κινητικό πείραμα βασισμένο στη μουσική του μινιμαλιστή John Adams.

Η Ηρώ Αποστολέλλη, χορεύτρια και χορογράφος, θέτει στο επίκεντρο των αναζητήσεών της τις πολλαπλές διαστάσεις του χορευτικού σώματος: το σώμα ως πεδίο γνώσης, αλλά και ως εργαλείο για να ανιχνευθεί η κίνηση μέσα από ακουστικά ερεθίσματα και ιδιότυπους σκηνικούς πειραματισμούς. Η παραπάνω προσέγγιση δεν αφορά μονάχα τον τρόπο που ο χορός συλλαμβάνει και αναπαριστά το σώμα και τις εμπειρίες που απορρέουν από αυτό, αλλά εξετάζει σε βάθος την αναγκαιότητα ορισμένων δομικών στοιχείων –όπως η ηχητική επένδυση ενός κομματιού– στην πρόσληψη και αντίληψη της χορογραφίας. Επαναπροσδιορίζεται έτσι ο κομβικός ρόλος του σώματος στη σκηνή –το σώμα ερμηνεύει και ερμηνεύεται μέσα από την κίνηση–, με απώτερο στόχο ο θεατής από παθητικός δέκτης να γίνει ενεργός παρατηρητής μιας διαδικασίας που εμπλέκει τόσο την κιναισθητική εμπειρία όσο και το στοχασμό.

Το έργο “Umbilicus” (Ομφαλός) θα μπορούσε να θεωρηθεί μια «χορογραφία της σκέψης». Προτείνεται, με άλλα λόγια, μια επιτελεστική συνθήκη ώστε το ενδιαφέρον μας να επικεντρωθεί στις ρυθμικές ακολουθίες ή παραλλαγές, παρά στον τρόπο που η κίνηση λειτουργεί ως όχημα προσωπικής έκφρασης. Οι κινήσεις είναι γεωμετρικές, επαναληπτικές, εστιάζουν στην καθετότητα, το σώμα της κάθε χορεύτριας λειτουργεί ως μετρονόμος που συντονίζεται ή αποκλίνει από τα υπόλοιπα. Ωστόσο, το επίτευγμα δεν είναι η «μηχανική εκτέλεση» μιας μουσικής παρτιτούρας· χρησιμοποιώντας την τεχνική αυτοσχεδιασμού Paradiddle, η χορογράφος συνδιαλέγεται με το “Son of Chamber Symphony” του μινιμαλιστή συνθέτη Τζον Άνταμς σε κίνηση. Οι τρεις χορεύτριες, με τη σειρά τους, «γράφουν» μια νέα παρτιτούρα στην οποία διακρίνει κανείς την εκτελεστική ακρίβεια, αλλά και την ενσώματη παρουσία που, εκούσια ή ακούσια, προτείνει μια άλλη ανάγνωση της μουσικής.

Διαβάστε περισσότερα:
https://www.onassis.org/el/whats-on/4th-young-choreographers-festival/4th-young-choreographers-festival-iro-apostolelli

Συντελεστές
Χορογραφία: Ηρώ Αποστολέλλη
Ερμηνεία: Κατερίνα Λιόντου, Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου, Δανάη Παπαζιάν
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλέκος Γιάνναρος
Εγκατάσταση & κοστούμια: Ηρώ Βαγιώτη
Μουσική: John Adams “Son of Chamber Symphony”
Εκτέλεση παραγωγής: Άννα Αποστολέλλη
Εταιρεία εκτέλεσης παραγωγής: Ditto
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

 

Παραστάσεις:

Απρίλιος 2017, 4ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
https://www.onassis.org/el/whats-on/4th-young-choreographers-festival/4th-young-choreographers-festival-iro-apostolelli

Ιούνιος 2016, 1ο μέρος Umbilicus, Μπιενάλε για την Περφόρμανς «Το Μέλλον Πέθανε/ No Future» στο Green Park, Πεδίον του Άρεως.
https://artplay.gr/choros/vgenontas-apo-tin-asfalia-tis-atomikis-kallitechnikis-dimiourgias

Μάϊος 2016, 1ο μέρος Umbilicus, Video με τον Θωμά Γκίνη στο μηχανουργείο για επισκευές πλοίων “Navamar” στο Πέραμα.