Δύο χορεύτριες και δύο μουσικοί συνδιαλέγονται με αυτό που στην τέχνη αντιλαμβανόμαστε ως μπαρόκ.

Η παράσταση Qualia, πραγματεύεται την υποκειμενικότητα της πρόσληψης των εννοιών που είναι συνυφασμένες με το μπαρόκ όπως το δέος, το παράδοξο, η διάρρηξη της στατικότητας, η ρευστότητα της μορφής, η δραματική ένταση του συναισθήματος, η απελπισία του έρωτα. Εξ’ ου και ο τίτλος της παράστασης, Qualia. Με τον όρο Qualia  αποδίδεται στην ψυχολογία, τη φιλοσοφία και τη νευροεπιστήμη, η υποκειμενική αντίληψη μίας εμπειρίας, δηλαδή το πώς ο καθένας μας αντιλαμβάνεται με το δικό του μοναδικό τρόπο παραδείγματος χάριν τη γεύση ενός μήλου.

Στην παράσταση, τα τραγούδια με επίκεντρο τη Γαλλία του 16ου και 17ου αιώνα, οι ερωτικές επιστολές της Πορτογαλίδας μοναχής Mariana Alcoforado και οι μορφές της γλυπτικής του Bernini και της ζωγραφικής του Caravaggio χρησιμοποιούνται ως πεδία για την ανάπτυξη μίας σύγχρονης κινητικής φόρμας που αντιπαραβάλει τον πλουραλισμό και την πολυπλοκότητα του μπαρόκ του 17ου αιώνα με την σύγχρονη επιλεκτικότητα και αφαίρεση. Ταυτόχρονα όμως, μετουσιώνεται σε ένα προσωπικό ταξίδι στις στιγμές εκείνες που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις πιο ακραίες περιοχές της ανθρώπινης ύπαρξης, τον έρωτα και το θάνατο, στιγμές που διανοίγουν στον καθένα μας ανεξίτηλες ρωγμές.

Χορογραφία: Ηρώ Αποστολέλλη
Χορεύουν: Αγνή Παπαδέλη – Ρωσσέτου, Ηρώ Αποστολέλλη
Μουσική επιμέλεια: Ηλέκτρα Παπασιμάκη (σοπράνο), Johannes Otzbrugger (λαούτο)
Μουσική ερμηνεία: Ηλέκτρα Παπασιμάκη, Νίκος Παναγιωτίδης(λαούτο)
Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Κοστούμια: Ηρώ Βαγιώτη
Φωτογραφίες παράστασης: Ηλίας Κατσιμπάρδης
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Ζηλάκου
Εταιρεία εκτέλεσης παραγωγής: “Ομάδα χορού Ditto”
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, 2020- 2021

Μουσικό πρόγραμμα:
Passacaglia in Re” – Giovanni Girolamo Kapsberger (c.1580 – 1651), “J’ aurois crû qu’ en vous aimant” – Anonym, “Le sort me fais soufrir” – Estienne Moulinié (1599-1676), “Si le parler et la silence” – Pierre Guédron (c.1570-1620), “Passava amor” – Anonym, “Une jeune fillette” – Anonym, L’auzel ques sul bouyssou” – Estienne Moulinié (1599-1676), “Vos mespris chaque jour” – Michel Lambert (1610-1696), “Yo soy la locura” – Henry du Bailly (?-1637), “La fille au rois Louis” – Anonym XVI cent

 

Παραστάσεις
13 – 16 Σεπτεμβρίου 2021, Πειραιάς Art Port , Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Φουαγιέ).