Σιάτσου σημαίνει στα Ιαπωνικά, πίεση με τα δάχτυλα. Είναι μία εναλλακτική θεραπευτική τεχνική η οποία αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα και βασίζεται στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Στοχεύει στην βελτίωση της ζωτικότητας, στην βελτίωση της δυσαρμονίας καθώς και την πρόληψη και ίαση παθολογικών καταστάσεων.

Το Σιάτσου εφαρμόζεται σε όλο το σώμα προσφέροντας βαθιά χαλάρωση και ευεξία. Εναρμονίζει την ροή της ενέργειας διατηρώντας την ομοιόσταση, δηλαδή την φυσική λειτουργία των οργάνων και συστημάτων του οργανισμού.

Επιδρά στο σωματικό και ψυχικό επίπεδο του ατόμου και γι’ αυτό ενδείκνυται για μεγάλο εύρος δυσλειτουργιών όπως χρόνιο πόνο, καταστάσεις άγχους, κόπωσης, αϋπνίας, δυσλειτουργία των αισθητήριων οργάνων, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, δυσμηνόρροια, στειρότητα κ.α.

Δρα ιδιαίτερα ευεργετικά στο μυοσκελετικό σύστημα ανακουφίζοντας από πόνο ή δυσκαμψία στον αυχένα, την μέση και τα άκρα βελτιώνοντας την φυσική κατάσταση, την στάση του σώματος και την ευλυγισία σε αθλητές, χορευτές, ηθοποιούς και άλλους επαγγελματίες.

Η θεραπεία του Σιάτσου περιλαμβάνει τεχνικές πίεσης με τους αντίχειρες και τις παλάμες κατά μήκος των Μεσημβρινών του σώματος – ενεργειακά κανάλια – διατάσεις στους μύες και κινητοποιήσεις των αρθρώσεων. Συνδυάζεται με άλλες ευεργετικές τεχνικές όπως βεντούζες, Σοτάι – θεραπευτική γυμναστική –, Αμπούκο – μάλαξη της κοιλιακής χώρας – και συμβουλές διατροφής.

Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και σε όλες τις ηλικίες. Εφαρμόζεται σε ειδικό στρώμα στο πάτωμα και ο δεχόμενος είναι ντυμένος με βαμβακερά άνετα ρούχα.